Apple ja Facebook pakuvad naistöötajatele munarakkude külmutamise eest kompensatsiooni

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Silicon Valleys asuvad ettevõtted pakuvad naissoost töötajatele «boonust» kuni 20 000 dollarit (ligikaudu 16 000 eurot), et naised külmutaksid oma munarakke ning saaksid tänu sellele karjäärile keskenduda.

Apple ja Facebook pakuvad naissoost töötajatele sellist võimalust seetõttu, et naised saaksid rahulikult oma karjääri arendada ilma, et peaksid loobuma mõttest kunagi pere luua, kirjutab The Telegraph.

Facebook katab juba praegu naistöötajate munarakkude külmutamise kulusid, Apple hakkab seda tegema alates 2015. aasta jaanuarist. Ekspertide hinnangul on need ettevõtted esimesed suurfirmad, mis pakuvad taolist kompensatsiooni mittemeditsiinilistel põhjustel.

Munarakkude külmutamine võimaldab naistel munarakke «hoiule» panna. Munarakke saab hiljem emakasse asetada, mis tähendab, et naine saab rasestuda ajal, mil tema loomulik viljakus poleks seda enam võimaldanud.

Ent see protseduur on kulukas ja 20 000 dollarit ei pruugi kulusid katta. Iga külmutamiskord võib maksta poole sellest summast, lisaks tuleb juurde arvestada sadu dollareid, mis kuluvad munarakkude hoiustamisele. Arstid soovitavad naistel külmutada umbes 20 munarakku, mis võib tähendada vähemalt kahte äärmiselt kulukat protseduuri.

Munarakkude külmutamine on üks värskemaid lisandusi Silicon Valley ettevõtete «boonuste» seas. Nii Apple kui Facebook pakuvad oma töötajatele mitmeid tervise- ja heaolutoetusi, et töötajate tervis oleks korras ja nad oleksid tööandjale lojaalsed. Mõlemad firmad pakuvad töötajatele viljakusravi võimalusi ja abistavad ka adopteerimisel. Facebook maksab näiteks värsketele lapsevanematele 4000 dollarit (3160 eurot) «beebi raha».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles