Soovitusi, kuidas vähendada kofeiini tarbimist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõõdukates kogustes kohvi joomine ei tee tervisele halba, kuid kergesti võib tekkida sõltuvus. See võib kaasa tuua rahutust, ärrituvust, unetust ja muid probleeme igapäevaelus.

Healthmeup.com kirjutab häid nippe, kuidas kofeiini tarbimist vähendada:

Vähenda koguseid järk-järgult

Päeva pealt kofeiinist täielikult loobumine võib kaasa tuua kõrvalmõjusid, millega on raske toime tulla. Seega on oluline, et vähendaksid selle tarbimist tasapisi teatud eesmärke silmas pidades. Kui jood alustuseks ühe tassi kohvi päevas vähem, siis see on hea algus. Mõne aja pärast saad jälle loobuda suurematest kogustest. Lisaks võib kohvi veega lahjendada, seega kofeiini kogus väheneb. Tasub proovida ka kofeiinivaba kohvi.

Jälgi oma tarbimist

Hea nipp, kuidas kofeiini tarbimist vähendada, on oma kohvijoomisel silm peal hoida. Tasub näiteks päevikusse üles märkida, kui palju sa päevas kohvi joonud oled. Niimoodi on sul parem ülevaade oma päevasest kofeiinikogusest ja saad arengut jälgida.

Asenda teise joogiga

Kui sa ei saa alustada päeva ilma kuuma kohvita, siis proovi asendada seda rohelise teega. See rahuldab hommikuse kuuma joogi vajadust ning on palju tervislikum valik.

Joo vett

Tassi kuuma kohvi saab asendada ka klaasi sooja veega. Iga kord, kui sul tuleb kohvi järele isu, joo parem vett. See aitab vähendada sinu kofeiini tarbimist ja suurendab päevast veejoomise kogust.

Tee trenni

Inimestele meeldib kohvi, sest see on stimulant, mis annab meile energiat. Sportimine toimib samal viisil ja annab isegi rohkem energiat kui kofeiin. Seega kui tahad vähendada kofeiini tarbimist, siis tee samal ajal ka trenni.

Maga piisavalt

Kofeiin aitab võidelda une vastu. Seega on oluline piisavalt magada, et sa ei sõltuks päeval kohvist, et üleval püsida.

Hoidu peidetud kofeiiniallikatest

Energiajoogid, šokolaadid ja mitmed tabletid sisaldavad kofeiini. Seega hoidu ka teistest kofeiini sisaldavatest jookidest ja söökidest, kui tahad selle tarbimist vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles