Kas salasõna võib aidata elu muuta?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võib ju tunduda, et salasõnad, mida kasutame postkasti või Facebooki pääsemiseks, on tähtsusetud, kuid üks mees avastas, et tegelikult võivad salasõnad olla võimsad mantrad.

Mauricio Estrella muutis oma salasõnad selliseks, et need tuletaksid talle isiklikke eesmärke meelde. Näiteks kasutas ta salasõna «Forgive@h3r» (andesta talle), mis aitas mehel üle saada lahkuminekust tingitud kurbusest, kirjutab Daily Mail.

«Ma pidin seda salasõna päevas korduvalt kasutama ja see pisiasi muutis seda, kuidas ma oma ekskaasasse suhtusin. Pidev meeldetuletus, et peaksin talle andeks andma, aitas mul lõpuks aktsepteerida seda, kuidas meie abielu lõppes,» selgitas mees.

Kui tema tuju oli paremaks muutunud, hakkas ta iga kuu omale uusi eesmärke seadma, muutes oma salasõnu järgmisel moel: «Quit@smoking4ever» (jäta suitsetamine igaveseks maha), «Save4trip@thailand» (kogu Tai reisi jaoks raha), «Sleep@before12» (mine enne 12 magama) jne.

Mehe sõnul olid need kõik edukad salasõnad, ebaõnnestunuks peab ta aga salasõna «Eat2times@day» (söö 2 korda päevas), mis ei andnud tulemuseks soovitud kaalulangetust.
Estrella ütles, et salasõnad aitasid tal isegi uue partneri leida, sest ajapikku sai salasõnast «Ask@her4date» (kutsu ta kohtingule) salasõna «Save4@ring» (säästa sõrmuse jaoks).

«Ma ootan põnevusega uue kuu algust, kui saan oma salasõna muuta ja omale uue eesmärgi seada,» tunnistas Estrella.

Ekspertide sõnul võib Estrella teguviis tõepoolest kasulik olla ja inimese elu muuta, eriti arvestades seda, kui raske on tänapäeval negatiivsuse vastu võidelda. 

«Ma olen suur positiivse mõtlemise fänn. Kahjuks pole seda aga niivõrd lihtne teha. Inimestele on omane negatiivsete asjade pärast muretseda ja halbu asju endas hoida. Selline suhtumine muudab meid ettevaatlikumaks ja kaitseb ohu ning riskide eest,» ütles psühholoog dr Jeanne Decker. 

Dr Michael Mercer rääkis, et inimesed muutuvad nendeks sõnadeks ja fraasideks, mida nad ise kõige enam kasutavad. «Salasõnu kasutatakse väga palju ja kui need on positiivsed, siis kordame endale pidevalt häid ning tujutõstvaid asju, mis aitavad meie elu paremaks muuta,» lausus Mercer. Mercer lisas, et selleks, et salasõna oleks eriti tõhus, peab see väga täpselt ütlema, mida inimene tahab saavutada ning kasutada ei tohi negatiivseid sõnu. Teisisõnu, «manaeratanpalju» mõjub paremini kui «maeimossita». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles