Millised toiduained võivad kurba meeleolu tekitada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled ilmselt kuulnud ütlust, et sa oled see, mida sa sööd. Ja kui su enesetunne on halb, siis võib see olla seotud sellega, mida sa söönud oled.

Teadusajakirjas Live Science avaldatud artikli andmetel on olemas kolme tüüpi toiduaineid, mis võivad emotsioone negatiivselt mõjutada: rafineeritud teraviljad, limonaadid ja kiirtoit, kirjutab iVillage.

Rafineeritud teraviljade alla kuuluvad «valge» kategooria toiduained, näiteks pastatooted, valge riis, sai jne. Paar kuud tagasi tegid teadlased kindlaks näiteks selle, et naised, kes tarbisid rohkem pastatooteid, kogesid tõenäolisemalt depressiooni.

Kiirtoidu all mõeldakse kõiksugu toitusid, mis sisaldavad palju rasva ja mida saab kiiremas korras tarbida - hamburgerid, pitsa, friikartulid jms. Hispaania teadlased on uurinud kiirtoidu mõju tervisele ja selgus, et kiirtoitu eelistavatel inimestel on 37 protsenti suurema tõenäosusega depressioon.

Tegelikult on teadlased juba aastaid üritanud inimeste tähelepanu tõmmata asjaolule, et toidu ja emotsioonide vahel on otsene seos. Kui sa ei usu seda, siis mõtle nendele kordadele, mil oled tundnud stressi või oled midagi tähistanud - kas toit ei mänginud mitte mõlemal juhul olulist rolli?

Ja olgem ausad, enamik meist ei suuda «halbadele» toiduainetele vastu panna. Ameerika näitlejanna Sherri Shepherd on öelnud: «Ma pole kunagi kuulnud, et keegi ütleks: ta murdis mu südame, mul on vaja kausitäit aurutatud brokolit!» Vastab ju tõele või mis?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles