Tantraõpetaja Marika Tamm: vaimsus ei pea olema midagi kauget, võõrast ja eksootilist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Tamm
Marika Tamm Foto: Virge Viertek

Tuntud tantraõpetaja Marika Tamm läks viis aastat tagasi pikale rännakule, Balile peatuma  jäädes sai ta kokku võimsa tantrameistriga. See kohtumine paiskas segi ta senised arusaamised mees- ja naissuhetest ning seksuaalsusest. Sellest sündmusest innustatuna asus ta ammutama enamaid teadmisi tantristlikust maailmast ja iseendast selle sees.

Millesse sa usud?

Ma usun, et kogu meie universum (kaugematest galaktikatest kuni meie rakkudeni) on tegelikult üks ja sama terviksüsteem, mis toimib mingi loogika ja korra järgi. Usun, et meil kõigil on selles mängida oma kindel roll ning selleks, et seda täita, on meil olemas mingi suurema jõu toetus. Kui vaadelda oma elu kõrvalseisja pilguga, siis on päris huvitav, kuidas elu vahest kisub sind ühest kohast ära või viib kokku inimestega, kes sinu toimetamisi toetavad.

Ikka ja jälle kogen, et kui midagi väga soovida ja usaldada elu, siis on universum helde. Kui küsid, siis ikka antakse või teinekord jälle märkad, kuidas sa küll ei saanud, mida soovisid, kuid nii jäi ära mõni suurem katastroof sinu elus. Eluvoolus elamine on aga pideva kohaloleku praktika - ma ise kipun samuti ikka ja jälle üle mõtlema ning tegema – kuid oskus on sellest tasakaalutust seisundist üha rutem väljuda ja uuesti eluga kaasa voolata.

Mis on tantra sisu ja olemus?

Termin «tantra» tähendab sanskriti keeles võrgustikku või kudumit. Vaimse teekonnaga seostatakse tihti, et see  toob kaasa ainult rõõmu, helgust ja õnnelik olemise. Meil kõigil on peidus aga tumedam varjukülg ja sellised tunded nagu näiteks viha, armukadedus ja hirm. Tantra aktsepteerib ka meie tumedat külge ehk et olemas on erinevad tunded ja see kõik on püha ning tervik – ei ole ühtegi tunnet, mida peaks eitama või alla suruma. See «kudum», mida tantra väljendab, ongi meie terviklik olemus, meie vaimsus ja seksuaalsus, naiselik ning mehelik energia.

Tantra olemus on minu jaoks läbi aja ja läbi erinevate kogemuste muutunud. Alguses oli see uue maailmapildi või elufilosoofia loomine, ühel hetkel muutus aga väga seksuaalseks ning siis isegi religioosseks. Tänaseks on see elu- ja mõtteviis, kus seksuaalenergia on abivahend, et jõuda enda tõelise olemuse ning harmooniani. Meie ühiskonnas on hetkel rõhk tantraga seoses peamiselt seksuaalsusel, mis tuleneb ilmselt sellest, et seks ja sellest rääkimine on pikka aega olnud tabuteema ning tantra on andnud meile justkui loa sellest lõpuks avatult ja ilma häbita rääkida. Tegelikkuses on tantra väga palju sügavam vaimne teekond tõe ja iseendani seksuaalenergia abil. Hea seks ja suurem lähedus partnerite vahel on kõige sellega kaasnev boonus.

Mis on Sinu sõnum tantristliku maailmavaate jagamisel?

Ma julgustan inimesi välja uurima, mis on nende tõeline olemus või tõeline mina  ning elama julgemalt vastavalt oma sisemisele tõele ning vabamalt ja loovamalt suhtuma ühiskonna ja oma kogukonna seatud piirangutesse. Elama elu, mis on just sulle hingelähedane, mitte elu, mis vastab teiste edukuse- ning moraalikriteeriumitele. Kui tunned ja kuulad end ning lubad endal lõdvestuda iseendaks olemisse, siis sealt saabki alguse vabadus olla lihtsalt sina ise. Selle lubamine toob kaasa  täiesti teistsuguse kvaliteediga elu. Julgus unustada ühiskonna, sõprade, tuttavate hinnangud ja tõekspidamised, loobuda mitte väärt olemise ja armastuse puuduse hirmust ning olla lihtsalt sina ise.

Miks on tänapäeval nii palju üksikuid inimesi?

Küsimus ei ole selles, kas sa oled üksi või kaksi, vaid selles,  kas oled oma olemasolevas seisundis õnnelik või õnnetu.

Inimene, kes on iseendaga harmoonias ja rahus, ei vajagi otseselt enda kõrvale kedagi teist - õnnelik olemiseks ja enda terviklikkuse tunnetamiseks pole see tingimata vajalik. Tore, kui selles sisemises terviklikkuses on keegi, kes seda sinuga jagab, aga sellisel inimesel ei ole kedagi VAJA.
Need, kes on õnnetud üksiolemise üle, peaksid algatuseks iseendale otsa vaatama - lõpetama vastassugupoole süüdistamise ja otsustama, kas peab ehk iseenda väärtushinnangutes ja mõtetes muudatusi tegema. 

Kas sa näed, et tänapäeval mees ja naine olemine on keerulisem kui kunagi varem?

Vanadel aegadel, kui inimeste peamine energia kulus puhtalt elus püsimisele, siis elatigi ürginstinktide najal ilma mõistuse sekkumiseta, mis tähendab, et mehed olidki ürgsemalt mehed ja naised ürgselt naised.
Tänapäeva maailm on pigem vastupidine – ratsionaalses ja mõistusepõhises elukorralduses oleme kaotanud ühenduse oma ürgse olemusega. Sellest tekibki aeg-ajalt emotsionaalne ja energeetiline segadus ka mees- ja naisrollides.

Ma ei usu, et ka tänapäeva inimestel, kes on ühenduses loodusega ning teadlikud oma sisemisest maailmast ning käitumismustritest, oleks naiseks või meheks olemine kuidagi keerulisem. Raskem on ilmselt neil, kes selles kiires maailmas jooksevad nagu oravad rattas, võtmata aega enda kuulamiseks ning enda taastamiseks. See tasakaalu ning ka oma tõelise olemusega kontakti hoidmine nõuab kohalolu ja teadlikkust iseendast.

Mis sind õnnelikuks teeb?

Õnnelik olek on seisund, kuhu on lihtne siseneda, kui mu meeled on 100 protsenti avatud ja ma olen 100 protsenti kohal, olles ühenduses enda sisemise ja välise maailmaga. Kõige lihtsam on seda seisundit saavutada looduses - me võiks tegelikult olla kogu aeg taolises meditatiivses seisundis.

Tantra ütleb, et kõik inimesed on jumalikud. Selleks aga, et saada jumalikuks, tuleb kõigepealt õppida ära täielikult inimeseks olemine. Aktsepteerida oma puudusi, veidrusi ja seda, et meil on kogu aeg mõni jama lahendada. Minagi ei oska veel kogu aeg selles seisundis püsida, aga seda saab praktiseerida igal pool – poejärjekorras, autoroolis. Looduses tuleb see paratamatult kõige paremini välja.

Kuidas säilitada vaimne ja rahulik olek, kui tuleb tegeleda kiusliku naabrimehega?

Maailm muutub põnevaks mänguks või filmiks, kui sa muudad olukorrale vaatamise perspektiivi. Ehk kui sa ei vaata seda naabrimeest kui eraldiseisvat objekti, kes tuli sind ärritama, vaid kujuta ette, et ta on su enda peegeldus. Hinga korraks sisse ja küsi endalt, millise närvi pihta ta käitumine sulle käib?  On see tunne, et sind ei austata, teine inimene kiusab sind või midagi muud. Vaata siis oma minevikku ja küsi, millal see oli, kui sind ei austatud või kiusati ja proovi see mineviku olukord enda jaoks ära lahendada ehk oma süsteemist välja saada.
Vaimsus on see, et sa näed seotust mikro- ja makrokosmose vahel ehk iseenda ja ümbritseva vahel. Tajud, et see naabrimees on sinu enda vana lahendamata probleem. Kui sa suudad selle ära lahendada, siis muutub ka asjale vaatamise perspektiiv ja kiuslik naaber võib-olla ühel hetkel lihtsalt ei ärrita sind enam.

Miks räägitakse praegusel ajal nii palju vaimse arengu tähtsusest?

Miks me käime vaimsel teekonnal?  Me tahame aru saada, kes me päriselt oleme.

Üksi on väga lihtne tasakaalus olla, keegi ei käi närvidele ega too ühtegi probleemi üles. Tuleb meeles pidada, et teised inimesed on tõeline kingitus meie elus, kõigile tuleb tänulik olla, kes toovad meis üles erinevaid reaktsioone ja tundeid. Kõik tunded kogu spektris – rõõmust vihani, teevadki meist lõpuks inimese, seepärast ütle «jaa» kogu elule ja kõigile tunnetele. Ole tänulik ning kasuta kogu tunnetepaletti, mis meile inimesena kaasa antud on.

Sa võid valida enda ümber inimesed, kellega suhtled ja suure tõenäosusega oled valinud enda ümber ka need inimesed, kes lisaks rõõmule toovad sinus üles viha, hirmu ja armukadeduse.

Vaimne teekond ei tähenda probleemivaba elu, vaid tähendab seda, mida sa sellest õpid ja kuidas sellele reageerid.

Üks nõidravitseja Balilt ütles ühele naisele, kes tuli otsima ta juurest oma probleemidele lahendusi: «Dear woman, life is a problem. If there’s no problem, there’s no life» («Kallis naine, elu ongi probleem. Kui ei ole probleeme, ei ole ka elu.» – toim).

Tasub tähele panna ka seda, et su parim õpetaja võib olla su enda vanaema – selleks ei pea leidma guru Bali puu alt. Kõik vajalikud õpetajad ongi juba iga päev su ümber.

Vaimsus ei pea olema midagi kauget ja võõrast ja eksootilist. Olen viimasel ajal saanud palju inspiratsiooni eesti mehelt Fred Jüssilt. Tema viis maailma mõista ja tunnetada ning seda teisteni tuua on suur ja hingeliigutav tarkus. Ei ole vaja kummardada võõraid jumalaid, kui võid tegelikult minna Eesti metsa, avada oma meeled ja lihtsalt kuulata puude müha ja lindude laulu ning seal see harmoonia ja tasakaal ongi. Oluline on tunda ühendust iseenda ja kogu maailmaga ja lihtsalt olla sina ise.
 

Marika Tamm peab sellel nädalavahetusel 20.-21. juulil Haapsalus toimuval Joogafestivalil praktilise töötoa teemal «Naiselikkus kui voolamise kunst». Lisainfo www.joogafestival.ee




 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles