Kuidas aidata vägivalla all kannatavat last?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui märkad, siis aita!
Kui märkad, siis aita! Foto: SCANPIX

Lähisuhtevägivallaga kokku puutunud laps ei pruugi oma pereringist leida vajalikku tuge, seetõttu on väga oluline osa sellise lapse aitamisel lasteaednikel, õpetajatel, headel naabritel või teistel täiskasvanutel, kes märkavad lapse välimuses või käitumises märke, mis viitavad vägivallale.

• Kui näete, et lapsel on mure, julgustage teda rääkima. Valige vestluseks privaatne koht ja hetk, kui teil ja lapsel on aega.

• Ärge survestage last avameelseks vestluseks. Pealekäimine võib last ehmatada ja usaldusliku suhte tekkimist kahjustada. Laps räägib siis, kui ta on selleks valmis.

• Kui laps hakkab rääkima, ärge segage vahele. Laske tal lõpuni rääkida. Kuulake empaatiliselt.

• Ärge kritiseerige last ega teisi pereliikmeid. Hoolimata vägivallast armastavad lapsed siiski oma vanemaid ega soovi neile halba. Ärge tehke lapsele etteheiteid tema käitumise kohta.

• Kinnitage lapsele, et tema ei ole juhtunus süüdi. Tunnustage last julguse eest juhtunu ära rääkida.

• Ärge edastage lapselt saadud infot lapse teadmata mitte kellelegi. Kui te tunnete vajadust vestelda vanemaga, teavitada juhtunust ametkondi (nt lastekaitsetöötajat) või kaasata mõni spetsialist koolist (nt sotsiaalpedagoog, psühholoog), siis rääkige see kindlasti enne lapsega läbi.

• Kui lapsel on füüsilisele vägivallale viitavaid märke (nt verevalumid, kriimustused, haavad), siis saatke või viige laps arsti juurde, kes saab vigastused fikseerida ja anda vajadusel abi. Teatage sellistest juhtumitest lastekaitsesse või politseisse. Eesti seaduste järgi on igal inimesel kohustus teatada abi vajavast või hädaohus olevast lapsest lastekaitse- või sotsiaaltöötajale või politseile (vt abi vajavast lapsest teatamise juhendit www.kuriteoennetus.ee).

• Kui vestlete lapsevanemaga, kes on ise vägivalla ohver, siis julgustage teda kindlasti abi otsima. Vägivald tuleb lõpetada.

• Peale politsei poole pöördumise on võimalik saada tasuta nõustamist jm abi ka riiklikult ohvriabisüsteemilt ja naiste varjupaikadelt või helistades tugitelefonil 1492, mis on mõeldud vägivalda kogenud naiste ja nende lähedaste toetamiseks.

Varjupaikade kontaktid leiab aadressilt naisteliin.ee, ohvriabi kontaktid SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles