Lugeja küsib: kuidas pärandada nii, et mängurist isa ei saaks vara maha mängida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hasartmängusõltuvusest on raske lõplikult vabaneda.
Hasartmängusõltuvusest on raske lõplikult vabaneda. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

«Kui minuga peaks midagi juhtuma, jääb ju minu vara minu lapsele. Kas lapse isal on õigus varale, mille on tema alaealine laps pärinud? Mida teha juhul, kui lapse isa on patoloogiline mängur - siis on ju võimalik, et mängurist isa kasutab ära lapse vara ja mängib ka selle maha? Kas oleks õige lapse varale määrata minu poolt hooldaja, keda ma usaldan? Kas selline testament siiski reaalselt kaitseb, kas lapse isa saab selle vaidlustada ning laste vara ikkagi müüki panna?» soovis küsija teada.

«Kas mul on õigus otsustada lapse asukoha üle postuumselt, tehes vastava märke testamenti. Näiteks keelata lapse elama viimist riigist välja. Kas ma saan määrata lapsele hooldaja, keda ma usaldan, nii et laps ei asuks elama oma sünniakti kantud isa juurde Eestis või välismaal. Kahjuks ma siiralt usun, et lapse isa ei ole piisavalt stabiilne.

Mängur suudab olla aastaid probleemivaba ja ennast nii-öelda mäele upitada, aga alati on võimalus, et ta langeb mängurluse auku. Siis tulevad mängu rahalised probleemid, maksmata arved, enesetapuähvardused, vägivaldne käitumine jne. Soovin tagada oma lapsele stabiilse tuleviku, ka siis, kui minu endaga peaks midagi juhtuma.»

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroo Puurits & Partnerid.

Kui üldjoontes on vanemal õigus ja kohustus valitseda lapse vara, siis perekonnaseaduse § 128 lõige 1 punkt 1 sätestab, et varahooldusõigus ei kehti vara puhul, mille laps on omandanud pärimise teel ja kui pärandaja on määranud, et vanem ei või seda vara valitseda.

Seega, kui teete testamendi oma lapse kasuks ja määrate, et lapse isa ei tohi lapsele pärandatut valitseda, on võimalik vältida olukorda, et lapse isa pärandi nii-öelda maha mängiks.

Samas ei ole võimalik postuumselt määrata lapsele hooldajaks kolmandat isikut, kui on elus lapse teine bioloogiline vanem. Lapse hooldamise õigus (ja kohustus) lasub eeskätt ikkagi lapse bioloogilistel vanematel.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles